Które letnie owoce są dobre dla wzroku?

Kategoria: zdrowie oczu

Truskawki, jagody wiśnie… Warto w pełni wykorzystać sezon na letnie owoce i to nie tylko ze względu na ich wyjątkowy smak. Jak się okazuje, wiele z nich bardzo dobrze wpływa na funkcjonowanie narządu wzroku. Co jeść, aby wspomagać zdrowie naszych oczu?

Dieta a funkcjonowanie oczu

Warto pamiętać, że odpowiednie odżywianie jest jednym z wielu elementów dbania o układ wzrokowy. Profilaktyka wspomagana dietą bogatą m.in. w pełne witamin i minerałów owoce i warzywa pozwala zachować wzrok w dobrej kondycji na dłużej, uniknąć niektórych chorób oczu, zapobiec stresowi oksydacyjnemu oraz pozbyć się problemów, takich jak suche, zmęczone, przekrwione lub nadmiernie łzawiące oczy.

Owoce jagodowe dobre dla oczu

Owoce mogą stanowić cenne źródło witamin i składników odżywczych, które pozytywnie wpływają na nasz układ wzrokowy. Oczywiście w pierwszej kolejności należy tutaj wspomnieć o witaminie C, która posiada wiele właściwości zdrowotnych. Z perspektywy naszych oczu jest niezwykle istotna, ponieważ uczestniczy w wytwarzaniu kolagenu, który zapewnia trwałość naczyń krwionośnych, a także stanowi składnik rogówki. Duże ilości witaminy C znajdziemy chociażby w owocach cytrusowych. 

Jednak latem podczas wizyty na bazarku lub w warzywniaku warto zwrócić uwagę na owoce sezonowe, które są trudno dostępne przez pozostałą część roku. Dla oczu szczególnie polecane są owoce jagodowe, a zwłaszcza te zabarwione na czarno, niebiesko i czerwono. Z czego to wynika? Owoce te swój kolor zawdzięczają antocyjanom - naturalnym barwnikom. Antocyjany są z kolei bardzo dobrymi antyoksydantami, a ponadto wzmacniają naczynia krwionośne oka. Można je odnaleźć w owocach, takich jak:

  • aronia
  • winogrono ciemne
  • czarna porzeczka
  • jagody i borówki
  • truskawki
  • czarny bez 
  • jeżyny i maliny
  • wiśnie i czereśnie
  • żurawina.

Warzywa na dobry wzrok

Przy okazji wizyty w sklepie lub na bazarku oprócz owoców warto zwrócić uwagę na warzywa. One również zawierają wiele cennych składników odżywczych, wspomagających funkcjonowanie układu wzrokowego. Mowa tu nie tylko o wspomnianej już witaminie C (obecnej w sporych ilościach np. w czerwonej papryce i natce pietruszki), lecz także prowitaminie A, zwanej często beta-karotenem. Jest to bardzo cenny dla naszego wzroku składnik, głównie ze względu na to, że zwalcza wolne rodniki. Jego niedobór może przyczynić się do tzw. kurzej ślepoty, objawiającej się problemami z poprawnym widzeniem po zmroku. Gdzie znajdziemy beta-karoten w największych ilościach? Przede wszystkim w warzywach, takich jak:

  • marchew
  • czerwona papryka
  • dynia
  • jarmuż
  • szpinak

Jeśli już mowa o prawidłowym widzeniu przy niedostatecznym oświetleniu, warto również podkreślić rolę warzyw bogatych w cynk (m.in. roślin strączkowych), ponieważ pierwiastek ten uczestniczy w wytwarzaniu światłoczułego barwnika - rodopsyny. Inne bardzo cenne dla naszego wzroku składniki odżywcze to luteina i zeaksantyna - karotenoidy występujące w soczewce oka. Spożywanie warzyw z ich dużą zawartością zapobiega zaćmie oraz zwyrodnieniu plamki żółtej. Do grupy tej należą:

  • sałata
  • szpinak
  • jarmuż
  • brukselka
  • brokuły
  • kapusta włoska
  • cukinia
  • dynia
  • marchew
  • kukurydza.

Marki soczewek kontaktowych
w naszym sklepie

Marki soczewek kontaktowych
To jest wyrób medyczny. Używaj go zgodnie z instrukcją używania lub etykietą